Jij = Vrij

Vocalen en tekst: Borriegineel
Productie: Royal with Cheese

Jij… is… vrij…

Zo dogmatisch als een mens van aard is, stelt hij zoveel voor als wat zijn overtuiging waard is. Juist wanneer de gehele wereld als vanzelfsprekend het tegendeel van jouw grondig doordachte opvattingen lijkt te blijven bewijzen… juist dan kun je bereiken wat jij wil! Want jij, en jij uitsluitend, creëert jouw realiteit. Jij kiest voor vrees of durf. Laat zelfvertrouwen daarom te allen tijde je leidraad zijn. Ja, het kan zwaar zijn om zo’n fundamentele verantwoordelijkheid die je voor jezelf draagt, te hanteren, of zelfs om het lef op te brengen om dit inzicht überhaupt te aanvaarden. Maar als je met de moed bent toegerust om in een angstige, sceptische, en spotachtige omgeving overtuigd te blijven van jezelf, tekent dat eerder je integere persoonlijkheid dan je gestoorde geest. Laat je daarom niet door andermans onwetendheid vermoeien. Want werkelijk, als je buitenstaanders zomaar toestaat jouw geloof kapot te maken, stel je inderdaad niets anders voor dan precies die doodgewone zwakkeling die je denkt te zijn…

Jij, jij, jij, jij! Vrij, vrij, vrij, vrij!

Uitsluitend door je ogen te openen, zie je… dat je blikveld beperkt is – en daar verandert je telescoop of microscoop geen ene moer aan! Als je nu bedenkt dat er nog miljarden gelijksoortige wezens op deze planeet ronddolen, die elkaar nietsvermoedend allerlei waandenkbeelden voorhouden, en zichzelf op die manier een krakkemikkig rad voor ogen draaien, dan weiger je toch om het spel als nietige pion te spelen, op een speelbord dat ons zonder natuurlijke autorisatie is opgedrongen? Waarom laat je anderen jou nog de wetten voorschrijven? Ze weten niets! Waarom laat je geleerden, demagogen en het boerenverstand jou nog vertellen hoe de wereld in elkaar zit? Ze weten niets! Waarom laat je anderen jou nog vertellen hoe jij je leven moet leiden en hoe jij jezelf moet inkaderen? Ze weten niets!

De enige die iets weet ben jij zelf, en wel omtrent jou zelf. Leer daarom jezelf kennen. Alleen dan kun je een bewustzijn scheppen dat logischerwijs tot wezenlijke verlichting leidt. En je zult ze horen zeggen dat je zo ver niet moet gaan. Dat je zo geen zekerheden overhoudt en geen rustig leven meer kan leiden. Je zult ze horen zeggen dat je niet met beide benen op de grond staat, en dat zweven levensgevaarlijk is. Maar onthoud altijd: als jij inziet dat alles wat niet hier en nu plaatsvindt, vanuit jouw perspectief een illusie is, dan ben jij niet degene die zweeft! En… welke zekerheden vreest je omgeving eigenlijk te verliezen? Je hebt nog steeds jezelf toch? Meer zekerheid zul je elders noch hier vinden. Zolang je dat niet durft te aanvaarden, zul je het doorprikken van droombeelden waarmee je van kind af aan bent gehersenspoeld, inderdaad als pijnlijk blijven ervaren – zoals dat overduidelijk voor je omgeving geldt.

Maar je moet niet bang zijn… koedie koedie koedie…

Jij, jij, jij, jij! Vrij, vrij, vrij, vrij!

Van alle leugens is er één hardnekkiger, maar tegelijkertijd ook eenvoudiger te doorgronden dan alle andere; dat is de leugen die algemeen geaccepteerd als ‘de waarheid’ door het leven gaat.

Lees hier de tekst van Meditatie (Outro), het twaalfde nummer van Lafbekken & Lefballen.