Mantra / Vice Versa

Vocalen en tekst: Borriegineel
Productie: Royal with Cheese

Stress, spanning, wanorde, verwarring, bezetenheid!

Wat ligt er ten grondslag aan deze krampachtige dialogen die ik veelvuldig voer? (Turbulentie!) Waarin wortelt deze ongedurige spanning die mijn onderbuik maar blijft teisteren? (Dwanggedachten!) Wat veroorzaakt deze stuurloze houding die ik mezelf vandaag steeds aanmeet? (Angst en twijfel!) Waarin schuilt deze vleesgeworden minderwaardigheid die ik mezelf nog altijd inbeeld? (Zelfontkenning!)

Vandaag stormt de buitenwereld met een noodvaart op me af. Een overdaad aan impulsen en impressies dringt zich aan me op en breekt mijn verstrooide gestel binnen. Ondertussen schrijft de norm voor dat ik me over al deze indrukken en prikkels een mening zou moeten vormen. Maar de psychedelische verschijning van het alledaagse benauwt me al een paar maanden – en daarbij voel ik me vele malen te stompzinnig om een zinnig woord te zeggen over alles wat me tracht te bereiken.

Mijn aanmatigende houding is een reactie uit volslagen radeloosheid, want ik zou niet weten hoe ik ooit nog anders op die zelfingenomen, materialistische prietpraat zou kunnen reageren. En hoewel ze het vergeten lijken, zijn ze er diep van binnen dondersgoed van doordrongen dat het van geen enkel belang is welke status ze genieten, hoeveel salaris ze verdienen en wat voor parafernalia ze bezitten. Maar toch… als ik me daar zo goed van bewust denk te zijn, waarom lukt het me momenteel dan niet om liefde te geven en begrip te tonen? Waarom lopen alle dialogen die ik de afgelopen uren heb gevoerd, dan uit op een pijnlijke stilte of een onderdrukt conflict? Met andere woorden: waarom valt het me vandaag dan zo zwaar om te zijn wie ik ben?!?

Stress, spanning, wanorde, verwarring, bezetenheid!

Rust, geduld, bezinning, vertrouwen, tevredenheid.

Obsessies leiden op termijn tot mentale zelfverminking. Maar ik hóéf geen slaaf te zijn van mijn gedachten. Want als de buitenwereld mij kan conditioneren, kan ik dat zelf eveneens – en beter! Tegenwoordig zoek ik het in mezelf, simpelweg omdat ik het daar weet te vinden. En als dat jou niet lukt, waarom bedenk je dan niet dat iedereen aantrekt wat hij of zij uitstraalt? Want waarom denk je dat vertrouwen zo’n krachtige uitwerking kan hebben? Ook jij kan het uitstralen, want zwakte en onzekerheid zijn dezelfde energie als kracht en zelfbewustzijn, maar dan anders geïnterpreteerd.

Rust, geduld, bezinning, vertrouwen, tevredenheid.

Dit moment is onveranderlijk, voor zolang het duurt. Daarom is de positieve invulling ervan vanzelfsprekend van levensbelang. Tegenwoordig vind ik het in mezelf, simpelweg omdat ik het daar durf te zoeken. En nee, natuurlijk kan ik de wereld niet veranderen. Alles wat ik tijdens mijn aardse bestaan kan en moet doen, is met mijn levenshouding en leefwijze het juiste voorbeeld geven. Ik kan laten zien hoe het moet, dus ik moet laten zien hoe het kan. Dat is niets anders dan het aanvaarden van de natuurlijke verantwoordelijkheid die ieder mens draagt. Want ‘ik’ is ‘jij’ en ‘jij’ is ‘ik’.

Rust, geduld, bezinning, vertrouwen, tevredenheid.

Lees hier de tekst van Denk Je Nu Werkelijk, het zevende nummer van Voortekenen.