Tweede artikel over hiphop

In 2010 behaalde ik mijn mastertitel aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ik studeerde af op een scriptie over hiphop. Hoewel de conclusie van die scriptie weinig aan de verbeelding overlaat, liet het onderzoek mij met een onbevredigd gevoel achter. Ik vond namelijk dat de conclusie met name iets zei over mijn eigen aanpak – en dat beschouwde ik als een zwakte.

Dit voortschrijdende inzicht bewoog mij er enkele maanden later toe om een aanvullend artikel te schrijven. Daarin neem ik de theorie over avant-garde uit mijn scriptie gebruik nog eens kritisch onder de loep. Hoewel het stuk lastig te begrijpen is voor wie niet bekend is met de theorie van Poggioli, doet het prima dienst als bijlage bij de scriptie. Je kunt het artikel als pdf-bestand downloaden op Hiphopinjesmoel of hieronder lezen via de inhoudsopgave waar je doorheen kunt scrollen.

Shine light into the darkness: over de schijn-avant-garde van puristische rappers

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Theorie
  3. Casussen
  4. Conclusie
  5. Bibliografie

Heel in het kort gaat dit artikel over een verschijnsel dat ik schijn-avant-garde noem en dat aan de hand van onder meer Common en Black Star omschreven wordt. Het is een poging om enerzijds de eenzijdigheid van Poggioli’s theorie bloot te leggen en anderzijds het wezen van hiphop te vatten. Mocht je eerst de theorie willen lezen waar ik op inhaak, dan vind je die hier.